Google Drive Ücretsiz Depolama Hizmeti

Google Drive, bulut tabanlı bir depolama sistemidir ve dosyalarınızı internet üzerine yüklemenizi sağlar. Bu sayede internet bağlantınızın oldu her an, her yerden dosyalarınıza ulaşabilirsiniz. Uygulama, günlük kullanımınızın büyük bir kısmını idare edebilmeniz için yeterli olacak 15 GB alanı ücretsiz olarak veriyor ama isterseniz bu alanı ayda 5 $ veya 10 $ maliyetle 100 veya 200 GB’ye yükseltebilirsiniz.

Google Dokümanlar servisi Google Drive’la bütünleştiği için, bir belge, sunum veya e-tablo oluşturmak istediğinizde bu işlemi çevrimiçi olarak yapabileceksiniz. Google Drive aynı zamanda masaüstü uygulaması olarak da sunuluyor. Bilgisayarınıza kurduğunuzda, dosyalarınızı internete yüklemek için onları Google Drive klasörüne sürükleyip bırakmanız yeterli. Süreç gerçekten de kolay ve dosyalarınız hızlıca kopyalanabiliyor.

1- Bağlanın

Google Drive’ı web tarayıcısı üzerinden kullanmak için http://drive.google.com adresini ziyaret ederek normal Google kullanıcı adınız ve şifrenizle oturum açın. Ana ekranda, internete yüklediğiniz dosyaların bir listesini göreceksiniz. Ayrıca soldaki ve en üstteki menü yardımıyla, burada bulunan dosyalar üzerinde birçok değişikliği de yapabilirsiniz.

2- Dosya ekleyin

Sabit diskinizden Google Drive’a dosya eklemenin en hızlı yolu, sol taraftaki menüde bulunan “Oluştur” düğmesinin yanındaki “Yükle” komutunu (yukarıyı gösteren ok simgesi) kullanmaktır. Açılır menünün ortaya çıkmasının ardından yüklemek istediğiniz dosya veya klasörleri seçin ve onları eklemek için “Aç” deyin.

3- Dosyalarınızı dönüştürün

Google Drive’a fazlaca dosya yükleyecekseniz, onları Google Dokümanlar biçimine çevirmenize yardım eden bir özellik var. Bu sayede o dosyaları daha sonra başkalarıyla paylaşmak kolaylaşıyor. Ayarlar simgesine (çark) tıklayın, ardından “Yükleme ayarları > Yüklenen dokümanları Google Dokümanlar biçimine dönüştür” diyerek dosyaların yüklenirken dönüştürülmesini sağlayabilirsiniz.

4- Dosyalarınızı Ayrıştırın

Google Drive’daki dosyalarınızı düzenli tutmak ve istediğiniz dosyaları kolayca bulabilmek adına klasörleri kullanabilirsiniz. Örneğin fotoğrafları belgelerden ayrı bir klasörde tutmak yararlı olacaktır. “Drive ile Tanışın” yazısı üzerindeki yeni klasör simgesine tıklayın, ardından klasöre bir isim verin. Artık Drive’ınızda bulunan bir dosyayı sürükleyip bırakarak bu klasöre taşıyabilirsiniz.

5- Ayrıntılar

Drive’ınızdaki bir dosya üzerinde daha fazla işlem yapmak istiyorsanız, o dosyanın başlığına sağ tıkladığınızda, yapılabileceklerin listesini gösteren bir menü açılacaktır. Sadece dosyaya bakmak istiyorsanız, onu bilgisayarınıza indirerek istediğiniz zaman açıp bakabilir veya Drive içinden “Birlikte aç > Google Drive Görüntüleyici“ yoluyla hemen internet üzerinden göz atabilirsiniz.

6- Yıldızlı dosyalar

En çok kullandığınız dosyaları hemen bulabilmek için kullanabileceğiniz en kolay yöntem onlara “yıldız” eklemektir. Bu yöntem, Gmail’de e-postalarınızı işaretlemeye benzer şekilde çalışıyor. Bir şeye hızlıca ihtiyacınız olduğunda, sol taraftaki menüden “Yıldızlı”ya tıklayarak daha önce yıldız eklediğiniz dokümanlara hızlıca ulaşabilir, diğer dosyaları göz önünden kaldırabilirsiniz.

7- Çevrimdışı dosyalar

Bir süre internet erişiminiz olmayacaksa Google Drive çevrimdışı olarak dokümanlarınıza bakmanıza (ama düzenleme yapamazsınız) olanak sağlıyor. Bu özellikten sadece Google Chrome ile yararlanabilirsiniz. Drive’da sol taraftaki menüden “Çevrimdışı”nı seçtiğinizde karşınıza gelen adımları izleyerek Drive Chrome uygulamasını indirin ve çevrimdışı erişimi etkinleştirin.

8- Masaüstü uygulaması

Google Drive’ın tarayıcı sürümünün çalışma şekline alıştıktan sonra masaüstü uygulamasını da deneyebilirsiniz. Masaüstü uygulamasıyla çalışmaya başlamak için sol taraftaki menünün en altından “Drive’ı masaüstünüze bağlayın” seçeneğine tıklayın ve açılan küçük ekranda “PC için Drive’ı indirin” düğmesine tıklayarak işlemi başlatın.

9- Mobil uygulama

Google Drive’ı akıllı telefon ve tabletlerde kullanmak için de ücretsiz mobil uygulamalar mevcut. Google Play’de Android kullanan cihazlar için, App Store’da da Apple aygıtları için uygulamanın uygun sürümleri var. Bu mobil sürüm, tarayıcıda olduğu gibi dosyalara ulaşmanızı sağlıyor. Telefonunuzu kullanarak dosyalarınızı internete yükleyebilir veya onları indirebilirsiniz.

10- Daha fazla alan mı gerekiyor?

Artık Google Drive’ı nasıl kullanacağınızı öğrendiniz. Tüm dosyalarınızı güvende olabilecekleri bulutta saklayabilirsiniz ve internet bağlantınız olduğu sürece de onlara her an ulaşabilirsiniz. Daha fazla depolama alanı iserseniz çark simgesine tıklayarak “Ayarlar”a girin ve “Daha fazla depolama alanı satın al” bağlantısından size uyacağını düşündüğünüz planlardan birini seçin.